Kabanosy
Kabanosy napychane są przyprawionym mięsem wieprzowym w jelito baranie, wędzone w tradycyjnej wędzarni dymem z olchy.
Jedyne stosowane przy ich wyrobie przyprawy to czarny pieprz, papryka i majeranek.
Kolejny etap po wędzeniu to podsuszanie kabanosów na wygaszonej wędzarni przez 6 godzin, ale jeśli wolicie Państwo kabanosy wysuszone na przysłowiowy wiór - wystarczy pozostawić je na noc pod okapem w kuchni.
Polecamy jako przekąskę do piwa, jak również jako urozmaicenie codziennej diety.
Przecież zdrowe - bo swojskie ;)
Kiełbasa krakowska
Tradycyjnie wędzona i podsuszana na wygaszonej wędzarni kiełbaska krakowska. Mało soczysta, ścisła w konsystencji- z dodatkiem szynki wieprzowej. Mocne „związanie” powoduje, że można ją kroić w bardzo cienkie plasterki. Wyjątkowa wędzonka, która zyskała przychylność również naszych najmłodszych konsumentów ?
Cena dotyczy: 1kg wyrobu
Średnia waga: 0,9 – 1,2 kg
Kiełbasa krakowska drobiowa
Tradycyjnie wędzona i podsuszana na wygaszonej wędzarni kiełbaska krakowska Mało soczysta, ścisła w konsystencji- z dodatkiem mięsa drobiowego. Mocne „związanie” powoduje, że można ją kroić w bardzo cienkie plasterki. Wyjątkowa wędzonka, która zyskała przychylność również naszych najmłodszych konsumentów ?
Cena dotyczy: 1kg wyrobu
Średnia waga: 0,9 – 1,2 kg
Kiełbasa ogniskowa
Nie tylko na ruszt, czy ognisko, choć w tej funkcji spełnia się wyśmienicie. Doskonała również do zgrzania oraz jako dodatek do jajecznicy. Wykorzystane w procesie peklowania przyprawy to majeranek, papryka, sól i odrobina pieprzu dla ostrości. Kiełbaska wędzona jest gorącym dymem z olchy, parzona i obsuszana. przez 12 godzin na wygaszonej wędzarni.
Kiełbasa palcówka dojrzewająca
Regionalna podlaska specjalność – kiełbasa palcówka, podsuszana dojrzewająca. Porównywana przez niektórych do kiełbasy polskiej. My jednak odkrywamy Państwu inne jej walory, które zdecydowanie czynią ją smaczniejszą ? Kiełbasa palcówka doprawiana jest gorczycą, solą i pieprzem, z ledwie wyczuwalną nutą czosnku- co czyni ją niepowtarzalną. Podsuszona pod kuchennym okapem lub w piwniczce- wraz z upływem czasu wzmacnia swój smak i aromat.
Polecamy – szczególnie amatorom kiełbasa dojrzewających.
Kiełbasa palcówka wędzona
Regionalna podlaska specjalność – kiełbasa palcówka, podsuszana wędzona zimnym olchowym dymem. Porównywana przez niektórych do kiełbasy polskiej. My jednak odkrywamy Państwu inne jej walory, które zdecydowanie czynią ją smaczniejszą ? Kiełbasa palcówka doprawiana jest gorczycą, solą i pieprzem, z ledwie wyczuwalną nutą czosnku- co czyni ją niepowtarzalną. Podsuszona pod kuchennym okapem lub w piwniczce- wraz z upływem czasu wzmacnia swój smak i aromat. Odparzona- staje się doskonałą przekąską śniadaniową.
Polecamy – szczególnie amatorom wędzonek surowych.
Kiełbasa swojska
Kiełbasa wiejska
Smaczna, chuda kiełbaska, wędzona w krótkich pętkach – z dużą zawartością szynki wieprzowej. Kiełbasa wiejska napychana jest w naturalne jelito wieprzowe, peklowana przez dwa dni, następnie taki sam czas wędzona zimnym dymem z drzewa olchowego. Oprócz mięsa wieprzowego i tradycyjnych przypraw jak pieprz i papryka- nie znajdziecie Państwo w kiełbasie wiejskiej nic więcej czego być w niej nie powinno. Kiełbasę spożywać można bezpośrednio, jak również krótko odparzyć we wrzątku- co czyni ją mniej surową.
Kiełbasa żywiecka
Tradycyjnie wędzona i podsuszana na wygaszonej wędzarni kiełbaska żywiecka. Mało soczysta, ścisła w konsystencji- z dodatkiem szynki wieprzowej. Mocne „związanie” powoduje, że można ją kroić w bardzo cienkie plasterki. Wyjątkowa wędzonka, która zyskała przychylność również naszych najmłodszych konsumentów ?
Cena dotyczy: 1kg wyrobu
Średnia waga: 0,9 – 1,2 kg