Wyświetlanie wszystkich wyników: 21

Baleron wędzony

47,50 
Baleron wędzony swojski, peklowany i wędzony jest staropolskim tradycyjnym sposobem-bez dodatków ulepszaczy i konserwantów. Zanim baleron trafi do wędzenia, przez 6 dni leżakuje w zalewie solankowej z dodatkiem takich przypraw jak pieprz, czosnek i listek bobkowy. Następnie wędzony jest przez 12h dymem z drewna olchowego. Nadaje on mięsu specyficzny aromat wędzonki, ale także złoto- brązowy odcień.

Bekon wędzony

46,50 
Bekon łososiowy- dojrzewający – peklowany na sucho przez 4 tygodnie, obsuszany zimnym olchowym dymem wędzarni w dwóch cyklach po 24h. Być może ktoś mógłby porównać go do polędwicy łososiowej, jednak odrobina tłuszczyku jak to w klasycznym bekonie- zdecydowanie zmienia tutaj postać rzeczy ? Podana cena dotyczy 1kg bekonu. Średnia waga po wędzeniu 1-1,3kg.

Boczek rolowany

49,50 
Delikates wśród naszych wędzonych propozycji. Polecamy ją nie tylko od święta, ale również w codziennej diecie. Boczek i schab na roladę peklowane są przez 6 dni z dodatkiem tylko tradycyjnych przypraw (w tym również majeranku), aby po zdjęciu jej z wędzarniczego haka stworzyć dla Państwa jedyny w sowim rodzaju smakowy duet. Wilgotny schab w połączeniu z boczkiem wędzonym i szczypta majeranku czyni z rolady istny delikates, o czym wielu z Państwa zdążyło się już przekonać. Zapraszamy do degustacji.., i zapewniamy że warto ;)

Boczek suszony

46,99 
Boczek peklowany w soli na sucho przez 2 tygodnie, z dodatkiem gorczycy czarnej i białej, słodkiej papryki, cebulki i czosnku. Tak przygotowany, dojrzały już boczek wędzony jest zimnym dymem z olchy przez 24 godziny. Efekt? Kto już zasmakował boczku dojrzewającego, z chęcią znów wprowadza go do swojej diety, kto tego jeszcze nie zrobił- bezwzględnie musi spróbować. Boczek dojrzewający idealnie spełni swoją rolę na kanapce z dodatkiem ostrej cebulki, świetnie smakuje przyrządzona na nim poranna jajecznica, o innych walorach nie wspominając. Kuchenne „wariacje” z boczkiem dojrzewającym pozostawiamy do realizacji naszym Klientom..;) Jedno jest pewne- w każdej nadanej mu przez Państwa kulinarnej roli spisze się znakomicie;)

Boczek wędzony

40,50 
Boczek wędzony swojski, peklowany i wędzony jest staropolskim tradycyjnym sposobem-bez dodatków ulepszaczy i konserwantów. Zanim baleron trafi do wędzenia, przez 6 dni leżakuje w zalewie solankowej z dodatkiem takich przypraw jak pieprz, czosnek i listek bobkowy. Następnie wędzony jest przez 12h dymem z drewna olchowego. Nadaje on mięsu specyficzny aromat wędzonki, ale także złoto- brązowy odcień.

Kiełbasa palcówka wędzona

39,00 
Regionalna podlaska specjalność – kiełbasa palcówka, podsuszana wędzona zimnym olchowym dymem. Porównywana przez niektórych do kiełbasy polskiej. My jednak odkrywamy Państwu inne jej walory, które zdecydowanie czynią ją smaczniejszą ? Kiełbasa palcówka doprawiana jest gorczycą, solą i pieprzem, z ledwie wyczuwalną nutą czosnku- co czyni ją niepowtarzalną. Podsuszona pod kuchennym okapem lub w piwniczce- wraz z upływem czasu wzmacnia swój smak i aromat. Odparzona- staje się doskonałą przekąską śniadaniową. Polecamy – szczególnie amatorom wędzonek surowych.

Polędwica suszona

51,50 
Polędwica suszona- dojrzewająca – peklowana na sucho przez 4 tygodnie, obsuszany zimnym olchowym dymem wędzarni w dwóch cyklach po 24h. Podana cena dotyczy 1kg polędwicy Średnia waga po wędzeniu 1-1,3kg.

Polędwica wędzona

49,50 
Polędwica wędzona, potocznie nosząca nazwę schabu. Jedna z najchudszych wędzonek, polecana szczególnie osobom dbającym o linię. Przez 6 dni leżakuje w solance z dodatkiem tradycyjnych przypraw, aby w końcu trafić do wędzarni. Dym z olchy robi swoje- 12 godzin wędzenia nadaje polędwicy odpowiedni charakterystyczny smak i aromat. Ostatni etap przygotowania polędwicy to parzenie. Cena dotyczy: 1kg wyrobu Średnia waga: 0,9 – 1,4 kg

Polędwiczki wędzone

51,00 
Polędwiczki peklowane według podlaskiej, tradycyjnej receptury. Bez żadnych niepotrzebnych dodatków takich jak spulchniacze czy konserwanty. 100% mięsa w mięsie. Odpowiedniego smaku nadaje im długie peklowanie z dodatkiem pieprzu i listka bobkowego, 5 godzin wędzenia wydobywa odpowiedni bukiet smakowy, jednocześnie nadając polędwiczkom złoto- brązowy odcień. Na 1kg wyrobu przypada ok. 2-4 szt. polędwiczek.

Słonina dojrzewająca solona

36,00 
Swojski tradycyjny specjał, od lat obecny i wykorzystywany w kuchniach podlaskich gospodyń:) Zastosowań słoniny wędzonej wymieniać nie trzeba, bo kto zainteresowany ten wie, że w kuchni się zawsze przyda;) Słonia zanim trafi do wędzenia leżakuje w soli przez 1 tydzień. Następnie jest podsuszana i wędzona dymem z drewna olchowego, do momentu aż nabierze odpowiedniej złotawej barwy. Słonina wędzona nie wymaga specjalnego traktowania, można ją przechowywać zarówno w lodówce, pod okapem w kuchni czy spiżarni (a jeśli zawinięta to w papier spożywczy). Kupując 1szt dokonujecie Państwo zakupu ok 1kg słoniny wędzonej. W sytuacji, gdy temperatura powietrza przekracza 15'C zastrzegamy sobie prawo zastosowania dodatkowego opakowania termicznego. Koszt opakowania to 6zł dla każdych 6kg zakupionych produktów.

Słonina wędzona tradycyjna

31,00 
Swojski tradycyjny specjał, od lat obecny i wykorzystywany w kuchniach podlaskich gospodyń:) Zastosowań słoniny wędzonej wymieniać nie trzeba, bo kto zainteresowany ten wie, że w kuchni się zawsze przyda;) Słonia zanim trafi do wędzenia leżakuje w soli przez 1 tydzień. Następnie jest podsuszana i wędzona dymem z drewna olchowego, do momentu aż nabierze odpowiedniej złotawej barwy. Słonina wędzona nie wymaga specjalnego traktowania, można ją przechowywać zarówno w lodówce, pod okapem w kuchni czy spiżarni (a jeśli zawinięta to w papier spożywczy). Kupując 1szt dokonujecie Państwo zakupu ok 1kg słoniny wędzonej. W sytuacji, gdy temperatura powietrza przekracza 15'C zastrzegamy sobie prawo zastosowania dodatkowego opakowania termicznego. Koszt opakowania to 6zł dla każdych 6kg zakupionych produktów.

Szynka suszona

49,90 
Szynka suszona dojrzewająca peklowana na sucho przez 4 tygodnie, obsuszany zimnym olchowym dymem wędzarni w dwóch cyklach po 24h. Podana

Szynka wędzona

48,50 
Szynka wędzona bez tłuszczu peklowana jest przez 6 dni w zalewie solankowej, w towarzystwie pieprzu, czosnku i listka bobkowego. Tak przygotowaną szynkę wędzimy przez 12h. dymem z drzewa olchowego, który nadaje jej niepowtarzalny smak i aromat wiejskiej wędzonki, jak również charakterystyczny złoto- brązowy odcień. Tradycyjną szynkę wędzoną polecamy Państwu z dodatkiem ostrej ćwikły lub ogórka małosolnego, gwarantujemy smak… jak u dziadka..;) Tylko sól peklująca i naturalne przyprawy takie jak czosnek, pieprz i listek bobkowy gwarantują szynce niepowtarzalny, zapomniany przez wielu z Nas smak. Cena dotyczy: 1kg wyrobu Średnia waga szynki: 0,8 – 1,4 kg

Szynka wędzona z tłuszczykiem

45,50 
Szynka wędzona z tłuszczykiem peklowana jest przez 6 dni w zalewie solankowej, w towarzystwie pieprzu, czosnku i listka bobkowego. Specjalnie pozostawiony tłuszczyk gwarantuje jej wyśmienite walory smakowe- nic tylko się delektować. Polecana szczególnie Klientom o wysublimowanych gustach smakowych, którzy pamiętają smak dawnej dziadkowej wędzonki i chcieli by do niego powrócić. Cena dotyczy: 1kg wyrobu Średnia waga: 0,9 – 1,4 kg

Szynka z nogą solona – dojrzewająca

49,90 
Peklowana w soli kamiennej z dodatkiem przypraw (czosnek, pieprz, listek bobkowy) przez 21 dni, obsuszana jedynie zimnym olchowym dymem wędzarni w 3 cyklach po 12h. Szynka z nogą (dojrzewająca) wykazuje szczególne właściwości- jak na wędzonkę peklowaną na sucho przystało. Jest w środku wilgotna, porównywalna do wędzonek dojrzewających mniejszych gabarytów takich jak polędwica łososiowa czy szynka chłopska.

Szynka z nogą solona – wędzona

42,00 
Szynka wędzona z nogą – specjalna propozycja dla smakoszy podlaskich kulinariów. Peklowana specjalnie na Państwa zamówienie przez 10 dni, aby po późniejszym długim 24-godzinnym wędzeniu i obsuszaniu stać się atrakcją Państwa stołu biesiadnego. Szczególne walory szynki z nogą takie jak: wilgotność i niepowtarzalny smak doceniła już z dawien dawna szlachta polska, czyniąc ją niekwestionowaną królową swoich biesiadnych stołów.

Wołowina suszona

70,00 
Termin realizacji do 14 dni.